MAAKT STRESS JE ZIEK?

Maakt stress je ziek?

De verstorende effecten van stress op uw gezondheid en welzijn.

Slapeloosheid, hoofdpijn, gewichtstoename, indigestie. De kans is groot dat je onlangs ten minste één van deze symptomen hebt ervaren. Misschien heb je zelfs een arts geraadpleegd. Maar hoe vaak deze aandoeningen ook voorkomen, ze worden vaak verkeerd gediagnosticeerd. De reden daarvoor heeft niets te maken met hoe zeldzaam de onderliggende conditie is. In feite is het omdat de aandoening zo gewoon is dat het gemakkelijk over het hoofd gezien wordt.

Stress/spanningen

Stress/spanningen is zo dominant in de huidige samenleving dat we er niet vaak aan denken. Maar talloze wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat stress een ernstige invloed heeft op onze gezondheid en welzijn. Het produceert zelfs symptomen die gelijkwaardig zijn aan complicaties door hypertensie en auto-immuunziekten.
Maar kennis is macht. Hoe meer je begrijpt waar je symptomen vandaan kunnen komen, hoe meer focus je kunt richten op het aanpakken van het onderliggende probleem. Om je te helpen onderscheiden welke aandoeningen stress gerelateerd kunnen zijn, geven we hieronder aan op welke manier stress jouw gezondheid beïnvloedt:

14 MANIEREN WAAROP STRESS IMPACT HEEFT OP JOUW FYSIEKE GEZONDHEID

 • Bloeddruk:
  Stress kan jouw bloeddruk verhogen door je bloedvaten tijdelijk te vernauwen en je hartslag te versnellen. Dit kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid als als dit langere tijd aanhoudt.
 • Verlangen naar eten:
  als je onder de stress zit, zal je het misschien moeilijker vinden om weerstand te bieden tegen het verlangen naar suiker of vet. Je kunt ook merken dat je eet in een poging om emotionele behoeften te vervullen. Dit wordt soms ook wel stress-eten of emotioneel eten genoemd.
 • Gewichtstoename:
  Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer jouw stress en cortisol spiegels hoog zijn, het lichaam de opslag van vet stimuleert, vooral in de onderbuik. Dit buikvet, ook bekend als visceraal vet, verhoogt op zijn beurt de ontsteking en insulineresistentie in het lichaam.
 • Hartaandoeningen:
  De meest voorkomende hartziekten, ook wel Coronaire hartziekten genoemd,  blijken significant vaker voor te komen bij personen die aan chronische stress zijn blootgesteld. De incidentie van hartaanvallen is ook toegenomen als gevolg van ernstige stress.
 • Slapeloosheid:
  Stress veroorzaakt slapeloosheid. Het is moeilijk om in slaap te vallen en een stevige nachtrust te krijgen. Stress veroorzaakt ook hyperarousalisme(wat betekent dat je een groter risico op angst hebt of een hogere waakdrive hebt dan normaal), wat de balans tussen slaap en waakzaamheid kan verstoren.
 • Spanningshoofdpijn:
  Stress zorgt ervoor dat je lichaam chemicaliën zoals adrenaline en cortisol vrijgeeft. Deze chemicaliën kunnen vasculaire veranderingen veroorzaken waardoor je last krijgt van spanningshoofdpijn of migraine. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat stress-geïnduceerde fluctuaties in neurotransmitters – zoals serotonine en endorfines – ook pijnpaden in de hersenen activeren, wat leidt tot hoofdpijn.
 • Geheugen:
  Er is aangetoond dat chronische stress het ruimtelijk geheugen vermindert: het geheugen dat je helpt locaties terug te roepen en objecten te relateren. Onderzoekers hebben ook een verband gevonden tussen een toename van cortisol en problemen om nieuwe herinneringen te vormen.
 • Haaruitval:
  Er is aangetoond dat acute stress drie soorten haarverlies veroorzaakt, bekend als telogen effluvium, trichotillomanie en alopecia areata.
 • Zwangerschap:
  Ernstige stress kan de kans op vroegtijdige bevalling vergroten. Er zijn zelfs enkele studies geweest die suggereren dat zeer hoge niveaus van stress de ontwikkelende foetale hersenen kunnen beïnvloeden.
 • Spijsvertering:
  Stress kan maagzuur, maagkrampen en diarree veroorzaken of verergeren. Er wordt ook gedacht dat de gemeenschappelijke spijsvertering probleem dat bekend staat als IBS, irritable bowel syndrome, ook wordt gevoed door stress.
 • Hersenfunctie:
  Studies met hersenafbeeldingen hebben aangetoond dat chronische stress de hoeveelheid weefsel in regio’s van de hersenen die de emoties en zelfcontrole regelt, kan verminderen.
 • Vroegtijdige veroudering:
  Chronische stress kan telomeren, de beschermende kappen aan de uiteinden van de celchromosomen. Naarmate telomeren korter worden, verouderen hun cellen sneller en sterven ze jonger, wat bijdraagt ​​aan vroegtijdige veroudering en kortere menselijke levensduur.
 • Verkoudheid:
  Stress verzwakt het immuunsysteem en maakt het moeilijk voor mensen die zijn blootgesteld aan verkoudheidsvirussen om de ziektekiemen met succes te bestrijden.
 • Seksuele drang:
  Onderzoek suggereert dat gestreste personen over het algemeen een verminderde geslachtsdrift en een minder plezierige ervaring hebben tijdens de geslachtsgemeenschap.

Wil je meer weten?  Maak dan een vrijblijvende afspraak met VALYOUME via onderstaande knop.

 

Post by Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *